4 juli 2025
Zo bereid je je voor op je huurproces bij SPOT
Een woning huren in SPOT? Dan wil je natuurlijk goed voorbereid aan de slag. In deze blog leggen we uit hoe het huurproces werkt, welke stappen je moet doorlopen, en waar je op moet letten als je kans wilt maken op een woning. Van inschrijving tot toewijzing, dit is alles wat je moet weten.
1. Inschrijven
Voordat je je inschrijft, is het belangrijk dat je controleert of je voldoet aan de huurvoorwaarden. Die zijn per woningtype verschillend. Wil je in detail bepalen in welke huurcategorie je valt? Lees dan ons blog over 'Hoe bepaal ik mijn huurcategorie?'.
Je kunt je vanaf 9 juli 15:00 inschrijven via de woningzoeker voor verhuurfase 2, die vind je bovenaan in de menubalk.
2. Gebruik de woningzoeker
De woningzoeker is jouw startpunt. Hier zie je precies welke woningen beschikbaar zijn en kun je filteren op jouw voorkeuren. Denk aan huurprijs, aantal kamers en buitenruimte.
Je kiest hier de appartementen waarin je interesse hebt en klikt op "(Ik wil deze woning)" om de digitale inschrijving te starten. Je maakt vervolgens een account aan en komt in het woondossier terecht. Hier geef je je voorkeuren door en vul je jouw persoonlijke gegevens in.
3. Voorrang bij toewijzing: hoe werkt dat?
Voor sociale-, en middenhuur woningen in SPOT geldt een voorrangsregeling. Of je hiervoor in aanmerking komt, controleren we via Datakeeper, een digitaal verificatiesysteem. De voorrangsregelingen zijn als volgt:
Wonen met stadsdeelvoorrang: extra kans voor bewoners uit Amsterdam-Zuidoost
Ben jij al langere tijd inwoner van Amsterdam-Zuidoost en op zoek naar een woning in een nieuwbouwproject in de buurt? Dan is er goed nieuws: voor dit project geldt stadsdeelvoorrang. Dit betekent dat jij mogelijk voorrang kunt krijgen bij de toewijzing van een woning.
Wat houdt stadsdeelvoorrang in?
Bij stadsdeelvoorrang krijgen woningzoekenden die langer in Amsterdam-Zuidoost wonen, een streepje voor. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je minimaal 6 jaar aaneengesloten in de afgelopen 10 jaar in Zuidoost hebben gewoond.
Hoe werkt het?
Tijdens het verhuurproces wordt duidelijk aangegeven of stadsdeelvoorrang van toepassing is. Als jij aan de voorwaarden voldoet kun je dit aangeven bij je inschrijven. Mogelijk vragen we je dit aan te tonen door middel van een check door Datakeeper. Deze regeling is er om bewoners uit de buurt een eerlijke kans te geven op een woning in hun eigen stadsdeel.
Sleutelberoep
Ook belangrijk: bij SPOT willen we mensen met een sleutelberoep – bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs of de veiligheid – de kans geven om dicht bij hun werk te wonen. Daarom geldt er voor deze doelgroep in sommige gevallen voorrang bij de toewijzing van woningen. Dit wordt duidelijk aangegeven tijdens het verhuurproces. Ook hiervoor kun je bij je inschrijving aangeven dat je tot deze doelgroep behoort. Ook dit kunnen we vervolgens controleren met een check via Datakeeper.
4. Wat is Datakeeper?
Datakeeper is een beveiligde digitale tool waarmee jouw gegevens (zoals je BRP en inkomensgegevens via UWV) veilig worden gecontroleerd. Dit is een verplicht onderdeel van de inschrijving voor sociale en middeldure huurwoningen.
Na 16 juli (verhuurfase 2): Als je een woning toegewezen krijgt, ontvang je per e-mail een verzoek om je gegevens aan te leveren via Datakeeper. Je hebt hiervoor je DigiD-gebruikersnaam en wachtwoord nodig, mét sms-verificatie (de DigiD app werkt niet).
Controleer alvast of je sms-verificatie aanstaat via www.digid.nl/inlogmethodes/sms-controle.
5. Hoe werkt de toewijzing?
Zodra de inschrijving sluit op dinsdag 16 juli, wordt bekeken wie in aanmerking komt voor welke woning. De toewijzing gebeurt als volgt:
-
Als er meerdere kandidaten voor een woning zijn, vindt er loting plaats.
-
Er wordt geselecteerd met behulp van een digitale verdeelassistent.
-
De selectie is 100% objectief: er wordt géén onderscheid gemaakt op afkomst, geslacht, geloof, etniciteit, etc.
Kom je er niet uit?
Heb je vragen over het verhuurproces? Neem dan gerust contact met ons op via info@hureninspotamsterdam.nl. We helpen je graag verder.